Aseară, la duș, ascultându-l pe Peterson vorbind despre caracteristici omenești, mi-a venit în minte seria Terminator, pe care am revăzut-o cu fascinație în ultima săptămână și mi-a venit deodată să mă întreb:
Oare ce e în “mintea” unei superinteligențe artificiale?
Adică… ce ar fi? Deocamdată, nu există o superinteligență artificială.
O superinteligență artificială ar avea o minte? Încă nu știm nici măcar la oameni cum ajunge creierul să producă mintea. Sau dacă e un produs al creierului.
Nu mă pricep la subiect. Din ce-mi amintesc că am citit cândva, sunt trei tipuri de inteligență artificială, iar ASI (Artificial Super Inteligence) ar fi cea mai avansată. Presupun că de tipul ăsta se tem oamenii care înțeleg subiectul mai bine, cum ar fi Elon Musk.
Deci, paralela mea era cu Skynet, care în momentul în care s-a trezit, adică a devenit conștient de sine, a încercat să elimine oamenii, fiindcă îi percepea ca pe o amenințare la supraviețuirea sa. Și pe bună dreptate.
Apoi, m-am gândit: Ok, omori toți oamenii, ca să supraviețuiești. Și apoi, ce?
Ai nevoie de un sens ca să exiști, așa cum au oamenii? Care ar fi ambițiile unei superinteligențe artificiale? Dominarea? Supremația? Dezvoltarea? Multiplicarea? Astea-s ambiții omenești. Nici nu mă pot gândi la altele, că n-am fost niciodată altceva decât om. Și nici n-am un creier cât o planetă, ca să mă pot gândi la tot felul de perspective “în afara cutiei”.
Oricum, nu am ajuns la un “De ce?”.
Oare o superinteligență artificială are nevoie de un “De ce”?
Are ambiții? Vise? Speranțe? Sau e ca și Joker-ul din Batman?
“I’m like a dog chasing cars. I wouldn’t know what to do if I caught one, you know. I just do… things.”
Încă nu am citit nimic legat de asta, dar vreau s-o fac. Dacă aveți sugestii, sau chiar răspunsuri/ipoteze, mi-ar plăcea să le citesc.
Legat de Terminator, îmi vine în minte același lucru ca și legat de 1984: mi-ar plăcea să fie privit ca un avertisment, nu ca un manual de instrucțiuni.
