Poate-s subiectiv și caut să-mi confirm ce cred în prezent pe baza unor informații pe care nu am capacitatea să le procesez adecvat de unul singur. Deci nu garantez că-i util sau adevărat ce urmează să scriu.
Din podcast-uri și cărți cu referire la neuroștiință, adică funcționarea creierului, am rămas cu informația și credința că persoanele mai active în emisfera stângă a creierului sunt mai organizate, rigide, calculate și că persoanele mai active în emisfera dreaptă a creierului sunt mai creative (nu mă refer artistic), dez-ordonate, vizionare.
Până să aflu asta, probabil disprețuiam ce consideram “povești” ale altora și în același timp mă disprețuiam că nu-s așa carismatic, plin de idei etc. și că e un handicap de voință al meu.
Din practică, reflectând, io-s bun la pus lucruri în ordine, reguli, cifre, specificat, clarificat, organizat. Pot să văd o tonă de bube la ceva existent și să vin cu propuneri de îmbunătățire, dar nu pare să am capacitatea de a crea ceva de la zero. Dacă scriu poezii de exemplu, îs logice, mai mult intelectuale, chiar dacă-s faine și uneori dramatice. Dacă fac fotografii frumoase, sunt la peisaje și clădiri, gândite și încadrate matematic, nu simțite.
Ce mi-am dat seama îi că-s nimeni dpdv profesional, adică de a realiza ceva valoros, util, fără alți oameni. Nu pot ce pot unii, alții nu pot ce pot eu. Avem nevoie și de viziune și de execuție, în cuvinte de LinkedIn. Și clar ne certăm pe parcurs, “dreptacii” cu “stângacii”.
De ce zic asta:
Nu vă lăsați descurajați de sfaturi generaliste ignorante de genul: “Dacă eu pot și tu poți”, #growthmindset etc. Adică nu le lăsați să vă sporească frica, vinovăția, inadecvarea, sentimentul de inferioritate.
E un accident genetic, probabil, că-s orientat spre și interesat de detalii, deci că am interes pentru finanțe și rigoare. Simt că e nativ, nu învățat. Așa eram și în copilărie, ferească sfântu’ să fi avut musafiri și să-mi deranjeze cineva ordinea jucăriilor pe raft.
Deci dacă mai vedeți vreo postare sau clip TV al lui Guda Iancu, CFA, de exemplu, în care zice că oricine poate ajunge independent financiar dacă face XYZ, luați-l cu un drob de sare. Cu toate că are pregătire CFA (cea mai prestigioasă formă de calificare în analiza investițiilor), chiar ieri am găsit un articol pe LinkedIn la care am comentat cu calcule specifice, matematice, care nu pușcau cu ce transmitea.
Nu orice e la fel de ușor pentru oricine, asta vreau să zic, fiindcă suntem cablați diferit la creier, deci indiferent de ce rol prestăm, avem înclinații naturale diferite. Dar din experiența personală consider că ar trebui să ne asociem cu oameni cărora le vine ușor ce nouă ne vine greu, și pe care îi putem ajuta cu ceva ce nouă ne vine ușor și lor greu.