Pot să te sun?

Voi cum funcționați dpdv utilizarea apelului telefonic între cunoscuți?

La mine e așa:

  1. Prefer să fiu sunat oricând, decât să mi se scrie “Pot să te sun?”, fiindcă în afară de SMS și aplicațiile bancare, mi-am dezactivat intenționat notificările de multă vreme. Mă uit când am chef/nevoie, nu-mi place să simt impulsul obositor de-a reacționa la fiecare stimul.
  2. Dacă nu pot sau nu vreau să răspund, resping apelul și eventual resun când pot sau când vreau, dar să fie clar pentru om că nu mă uit la telefon și-l las să sune ignorând apelul și implicit omul. Dacă e ceva urgent, mă aștept că voi fi sunat de mai multe ori.
  3. Dacă-s la birou sau undeva unde ar fi un deranj să sune inopinat, îs obișnuit să-l am pe vibrații sau chiar pe mute (adică zero sonor și zero vibrații).
  4. Dacă dorm, mi-l pun pe mute, fie că e noaptea sau ziua, deci e ok să-mi scrie sau să mă sune oricine. Când mă trezesc văd, dar nu-s deranjat/trezit.
  5. Dacă nu răspund și nu resping apelul, fie nu-l văd, fie nu-s lângă telefon (e.g. trebăluiesc prin casă, sunt la duș etc.)

Când cineva îmi scrie “Pot să te sun?” și nici nu-mi comunică clar cum preferă chiar dacă întreb, îmi transmite că omul preferă același lucru, adică să nu fie sunat neașteptat.

Mie nu-mi place abordarea, dar pot acționa cum preferă omul atâta timp cât am claritate.

De ce nu-mi place?

Fiindcă din experiență, și personală și profesională, lucrurile îs mai clare voce sau mai ușor clarificabile, și mai ales mai umane și mai conectante, în majoritatea situațiilor care necesită comunicare. Prefer măcar să aud omul decât să mă uit la litere și fețe galbene pe un ecran. Cel mai mult prefer interacțiunea pe viu, în persoană. Excepție când discutăm prin mesaje chestii scurte, punctuale, într-un context deja stabilit:

– Bă, am uitat, cum ai zis că-i zice la cafeneaua aia faină de pe Eroilor?
– Tucano.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s