Probabil chiar suntem toți conectați

Scris inițial pe LinkedIn, în Mai 2023.

Câteodată, când mi se pare că-s lucid, liniștit și dezinhibat, mi se pare că, într-o formă sau alta, cam toți oamenii la care am acces din experiența mea limitată ajungem la concluzii similare când ne exprimăm autentic, necondiționat, fără frica judecății (condamnării) altora sau a propriei judecăți de valoare, indiferent de forma de exprimare. Poate pare deplasat și mie cu siguranță mi se pare plin de umor frumos nu batjocoritor fix din cauza asta, de aia mai scriu aici – LinkedIn, un spațiu teoretic rigid pe care mi-l doream și eu rigid până nu demult – când îmi vine o idee năstrușnică, cum a fost ieri să compar un laureat al premiului Nobel cu un rapper aparent trivial.

De aia îmi place de nu mai pot filmul “The Big Short” și în general asocierile nefirești care, în viziunea mea de acum, efectiv râd cu abandon și acceptare în fața absurdității vieții în care căutăm să ne oferim importanță intuind inconștient că oricum murim și nu ducem nimic nicăieri, deci în cel mai bun caz putem să ne bucurăm de tura cu toboganul.

În facultate, colegul meu Neculau, unul dintre cei mai amuzanți oameni pe care-i cunosc în viața reală, mi-a zis cu dragoste: Bă Joldoș, cum zicea și Darwin… ești prost. :))

Câteva exemple:

Albert Einstein (sper): Dobânda compusă e a opta minune a lumii.
Nicolae Guță: Milion plus milion, fac mai multe milioane.

Abraham Maslow: Piramida necesităților cu ordinea treptelor.
David Hawkins: Harta conștiinței cu paradigmele supraviețuire – rațiune – iluminare.
Cheloo: Când omul n-are ce să pună-n farfurie, cu siguranță-l doare fix în pulă unde aruncă o hârtie.

Alan Watts: The reason why you want to be better is the reason why you aren’t.
Cheloo: Evoluez constant ca jegu-n dero/ Când ajung la 1 mă reîntorc la 0/ Am încercat o perioadă să devin mai bun/ Acum mi-e foarte, foarte clar că n-aveam cum.
Andrei Joldoș: M-am săturat să-mi fie groază să supraviețuiesc încă unui Crăciun/ M-am săturat să încerc să fiu un om mai bun.
Mark Manson: Don’t try (primul capitol din The Subtle Art Of Not Giving a F*ck)

Ar mai fi o grămadă și astea poate nu-s cele mai grăitoare, dar intuiesc că mulți avem – după ce ne-am sufocat citind literatură stufoasă de “dezvoltare personală” și am ascultat podcast-uri inteligente în încercarea de a ne “repara”, proces în care am dobândit un vocabular pretențios la fel de stufos – momente de revoltă, furie, pace, liniște și acceptare în care ne dăm seama că am ajuns la concluziile simple exprimate de bunicii de la țară.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s