Incompetența ANPC și binecuvântarea existenței băncilor

Mi-o luat vreo 36 de ani să mă prind: limbajul primar al iubirii majorității românilor e violența, așa că degeaba încercăm cu frumosul.

Pe scurt, când ești prost și viața-i grea.

Lucrez cu ING, Libra, TBI, Revolut și ProCredit și în afară de ProCredit n-am avut probleme cu niciuna, așa că am raportat-o la ANPC și după vreo 60 zile, adică cu 15 peste limita extinsă admisă de timp de răspuns declarat, niciun răspuns. Și nici cu ProCredit nu probleme mari, mai mult inconveniențe și pierdere de timp, nu înșelăciune. Că-s un pic prostuți și slabi profesional.

Aceluiași ANPC i-am scris de câteva luni de mai multe ori și nu am primit niciun răspuns în legătură cu o informare, nu plângere, deși mi s-a confirmat de la București că adresa de e-mail pentru Cluj e corectă. Nr. de telefon, nu. L-am găsit cu greu, că nici ei nu știau care e, și am cerut schimbare pe Google, singurul loc unde era afișat. Oricum nu răspunde nimeni, citiți recenziile. Și zic asta fiindcă am încercat să sun, nu din zvonuri de la pescarii de pe lângă lac.

Era vorba de incompetența afișării prețului corect la raft timp de vreo 4 luni la Auchan Iulius, unde nu ai voie să faci poze, dar nici la ANPC nu poți face plângere formală fără dovezi, deci țara și pula. Când am cerut control, l-au făcut și n-au găsit nimic în neregulă, deci probabil eram teribil de ghinionist când le găseam în mod repetat și când puțoiul de pe raion mi-o zis că el nu-și fute capul să schimbe etichetele că oricum prețurile se schimbă în fiecare zi, deși eu făceam asta cu sfințenie când lucram la Dedeman în 2011. Deci clar îs io orb, nu cunosc cifrele și ANPC e miezul.

Acum, ANPC cică amendează băncile pentru practici 100% corecte, universal valabile pe tot globul, nu doar legale. E matematică, creditul nu poate exista altfel și cu atât mai puțin în maniera propusă de ANPC. Am tot scris pe LinkedIn, pe Facebook când aveam, pe blog, pe toate gardurile când descopeream ceva util dpdv financiar. Și ofeream și resurse și explicații încă dinainte de-a fi apărut orice scandal.

Ei, căutați amortized loan pe Google și fute-ți-vă capul să găsiți și să înțelegeți formulele de calcul, că io nu-mi mai fut capul cu voi să vă explic, deși mi-i ușor și pot s-o fac în limbaj neacademic, fiindcă le înțeleg și le-am verificat, pentru mine. Eu n-am rate, îs doar curios. Dar dacă tu oricum deja știi cum merg lucrurile, nu te mai poate învăța nimeni nimic.

În rest, legat de rate egale și rate descrescătoare (la care prostoci ca voi nu v-ați fi încadrat oricum ca să primiți credit), o scris Adrian Asoltanie și Irina Chițu, v-o și desenat, și o fac de ani de zile. Dar când te uiți la televizor și când în newsfeed pe orice social media și streaming platforms îți apar doar câcaturi gonflabile, că asta consumi și cu asta te hrănești, adică minciuni și scandal și aroganțe, clar că nu mai ai loc de oameni bogați cu adevărat care-ți explică frumos, cu o generozitate pe care nu ți-o datorează, regulile și calculele. Așa că, ești liber să mergi și să dai lovitura. Restul știu ce au de făcut și fac, n-o să-și fută capul cu tine. Rămâi cu Dani Mocanu, Dorian Popa și 5Gang. Sau cine pula mea-i la modă acum. Nu mă uit la TV de 15 ani, nu am Facebook de aproape 3 ani și pe YouTube și LinkedIn nu urmăresc ratați poleiți mincinoși care folosesc emoticoane cu flăcări și entuziasm, deci nu știu.

Băncile-s competente și ok majoritatea. Voi sunteți proști. În sensul de imbecili, nu de fraieri. Da, și tu, Ioana Sîrcă, chiar dacă ai crezut că ești deșteaptă fiindcă ai lucrat în bancă, de unde se pare că n-ai înțeles nimic din comentariul scandalizat de pe LinkedIn. Că nu v-o fraierit nimeni. Dar nici proasta de la ghișeu nu înțelege, deci nu vă poate explica, că o fost în club în loc să meargă la cursuri cât o fost la FSEGA/ASE, așa că e maxim frumoasă încă 2-3 ani și tu te uiți în ochii ei și nu știți niciunul ce semnați, fiindcă n-ați citit și o parte din voi chiar nu știți citi, iar cu scadențarul, foaia aia plictisitoare cu linii și numere, te ștergi la cur în timp ce te uiți la țâțe pe telefon de pe WC.

Așa se face, nu? Merge și așa, nu? Mai vedem.

Abia aștept să-ți cumpăr apartamentul la discount. Și n-o să ți-l ia banca, că băncile nu cu asta se ocupă și ar fi chiar bătaie de cap pentru ele, dar tu ești prost și primești ponturi financiare de la mă-ta care are aproape trei clase și Gigi din fața blocului care-și aruncă sticla de suc în tufe când tomberonul e lângă el, că vorba aia, “de aia este femeie de serviciu.”

Doamne, abia aștept criza ca să se facă un pic răcoare și curat. Poate atunci te trezești și-ți dai seama că nu poți bea și cafea la Meron în fiecare zi, să mânci și la Mac, să-ți comanzi toată mâncarea acasă, să faci nuntă de 7 stele, să ai noul iPhone în fiecare an, să ai mașină bengoasă, să te plimbi doar cu taxi, să te plângi că ești gras din cauza geneticii și să-ți și ajungă banii de rată la apartamentul pe care nu ți-l permiteai în mod real nici cu credit.

Creditul e simplu, frumos și e pe Pământ de cu mult înaintea României. E și foarte folositor, dar când ești prost și iei bani de la tine din viitor ca să-i impresionezi pe alții pe care oricum îi doare-n pulă de tine, ajungi să dai like-uri la acțiuni incompetente ale ANPC-ului, conduse desigur de un incompetent arogant dornic de măreție, după cum se vede din citatele date la ziar. Mai citiți și Biziday, nu doar Cancan.

Deci, faceți bine și 1) Învățați să scrieți, 2) Învățați să citiți, 3) Cunoașteți cifrele măcar, că restul fac calculatoarele și 4) Citiți despre bani. Dacă vreți. Dacă nu, măcar nu vă plângeți deampulea. Și suferiți, enervați-vă, la fel ca prietenii voștri cretini.

Știți de unde au oamenii cu bani bani? De la voi. Și nu în sensul în care vi-i fură. Doar statul face asta. Și voi, din invidie. Știți de ce? Fiindcă sunteți proști și nu știți ce vă trebuie, iar alții îs binevoitori și vă vând orice vă poftește capul ăla mic și prost. Dar aflați cu timpul și de ce aveți cu adevărat nevoie. Cu durere, dacă nu se poate cu blândețe și bun simț.

Mă gândeam să vă zic și eu, care nu-s bancher și n-am afilieri, ca să nu credeți că vă prostește cineva. Erați deja proști și fuduli și-i fix treaba voastră dacă rămâneți așa. E plin internetul și de altfel de oameni decât ăia cu care vă pierdeți vremea și care vă bagă în cap că viața-i grea fiindcă lumea-i rea etc. Nup, e grea fiindcă ești prost. E simplu.

Prost nu te naști, indiferent de ce ți-o fi zis mătușe-ta aia bețivă sau proful de geogra în timp ce se scărpina la coaie indicând România pe hartă.

Prost devii.

În rest, mult succes băncilor în cauză și sper din tot sufletul să dea statul în judecată și să fie premiați cu o grămadă de bani, așa cum ar trebui să fie în cazul oricărei afaceri cinstite prejudiciate în halul ăsta. De unde o să vină banii ăia? Hehe, de la mă-ta, care plătește impozit pe venit ca să te țină pe canapea. Sau de unde credeai că are ANPC-ul bani?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s